A tojás maga a csoda

A tojás maga a csoda! Ezzel a szlogennel népszerű online felületeken, illetve televízió- és rádióadókon keresztül népszerűsítette 2 és fél héten keresztül a Földművelésügyi Minisztérium (FM) megbízásából az Agrármarketing Centrum (AMC) szakmai partnerével, a Baromfi Termék Tanáccsal (BTT) együttműködve a jó minőségű, egészséges baromfihúsokat és a tojás értékeit, hogy ráirányítsa a figyelmet a 2018 május 10-én tartandó Baromfi Világnapra.

Magyar kezdeményezésre 2010 óta ünneplik nemzetközi szinten a Baromfi Világnapot. A Földművelésügyi Minisztérium, az AMC és a BTT baromfikampánya a jeles nap alkalmából április 25. és május 13. között az egészséges baromfihúsok fogyasztásának előnyeiről és a sokak által „tökéletes táplálék”-ként emlegetett tojásról szólt.

Az akció célja volt: Informálni és ezáltal a tudatos vásárlói döntést segíteni a baromfihúsok élettani hatásainak elemzésével is. Fontos és hasznos adatokra és tényekre hívta fel a figyelmet a kampány az egészségtudatos táplálkozás alapelemét jelentő baromfihúsok kapcsán és hozzájárult ahhoz is, hogy már ne csak a hagyományosan készült (pl. sült- vagy rántott csirke, kacsa, liba, pulyka) formájában gondoljanak az emberek a baromfihúsokból készíthető ételekre, hiszen sokféle egyéb módon is finom élelmet lehet készíteni belőlük. Cél volt a tojással kapcsolatos tévhiteket és fals információk eloszlatása, valamint a tojásra vonatkozó származási hely, tartási módozat, eltarthatóság, minőség, méret információk helyének és jelentésének tudatosítása, pontosítása.

Országhatárainkon belül egyre több baromfihúst fogyasztunk, ezért kiemelt cél volt, hogy a tavaszi, nyár elejei időszakban is a friss, jó minőségű baromfihús népszerűsége növekedjen a fogyasztók körében. Az Agrármarketing Centrum és partnerei azt szerették volna elérni, hogy minél többen megismerjék azokat a recepteket és különböző elkészítési lehetőségeket, amelyekkel a baromfihúsból és a tyúktojásból változatos, ízletes és egészséges ételek kerülhetnek az asztalra. Kitűzött cél volt továbbá, hogy a fogyasztók tudatosan válasszák a baromfi termékeket, ismerjék a különféle szárnyasfajtákat, azok tápanyag és vitamintartalmát, egészségre gyakorolt jótékony hatásait. Fontos tudnunk, hogy mikor milyen húst szükséges, vagy ajánlott fogyasztanunk, életkortól, egészségi állapottól függően, illetve azokat hogyan és milyen módon érdemes elkészítenünk.

A baromfiágazat kiemelten fontos szerepet tölt be a hazai állattenyésztésben, ezért már 2010-ben felmerült - magyar kezdeményezésre - a Baromfi Világnap létrehozása. Két évvel később már két nagyobb nemzetközi ágazati szervezet is az ügy mellé állt. A Baromfi Termék Tanács által kezdeményezett Baromfi Világnapot az Európai Baromfi-feldolgozók és -kereskedők Szövetsége (AVEC), a Nemzetközi Baromfi Tanács (IPC) és a tudományos baromfi témakörökkel foglalkozó világszervezet (WPSA) is támogatta. A nap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a baromfiágazat szereplőire, akik egyre fontosabb szerepet töltenek be a világ élelmiszer-ellátásában. A világnapot első alkalommal 2014-ben ünnepeltük, hivatalos időpontja pedig május 10.

---

A kampány keretében, korábban Kovács Lázár mesterszakács csirkéből készített különleges ünnepi ételt a TV2 Mokka élő adásában. A műsor vendége volt Végvári Henter Lilla, az Agrármarketing Centrum szóvivője, aki elmondta, a baromfihús egyik nagy előnye, hogy sokféleképpen elkészíthető, így egy jó, különleges fűszerezéssel a karácsonyi asztal egyik dísze is lehet.

A TV2 Mokka adását ezen a linken érhetik el

Hasznos tudnivalók, érdekességek és receptek a Baromfi Termék Tanács hivatalos honlapján.

Kattintson a további részletekért...

5 érv amellett, hogy minden nap együnk tojást!

Csirke, kacsa, liba, pulyka - melyik szárnyas miért egészséges?