Almakampány

„ALMA, a természet oltalma”

Az elmúlt évekhez hasonlóan újra almafogyasztást ösztönző kampányt indít az Agrárminisztérium (AM) és az Agrármarketing Centrum (AMC).

Az "ALMA, a természet oltalma” szlogent viselő promóció során 2020. októberében többek között televíziós megjelenésekkel, közösségi felületeken posztokkal, online PR cikkekkel, hirdetésekkel és videótartalmakkal találkozhatnak az érdeklődők. Aki szeretné megkóstolni az ízletes gyümölcsöket, megteheti kóstoltatások keretében.

Kampányidőszak: 2020. október 5. –18.

Kóstoltatások:

Szegedi Vadaspark

6725 Szeged, Cserepes sor 47.

2020.10.03.10.00-14.00

Budafoki Szomszédok Piac

1221 Budapest, Játék utca 2-12.

2020.10.08.12.00-16.00

Budapest SPAR Maraton

ELTE Lágymányosi Campus

2020.10.10-11.08.00-15.00


A kampány célja

Egy év alatt 16-19 kg alma az átlagfogyasztás Magyarországon. Ezt a mennyiséget szeretné az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum közös - a jó minőségű étkezési almát népszerűsítő - kampányával növelni. A kampány kiemelt célja továbbá, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, az alma egészséges, könnyen beilleszthető a mindennapi étkezésekbe.

Az elérhető alma

Az alma elérhetősége nem korlátozódik néhány hetes időszakra, kiváló hűtőházi eltarthatóságának köszönhetően egész évben könnyen hozzáférhető. A többi gyümölcsfajhoz képest mintegy tízszeres a frissfogyasztási időtartama.

Miért hasznos az alma rendszeres fogyasztása?

Az almát régóta tekintjük többek között az egészség szimbólumának is, és szinte minden diéta alappillérét képezi. Először az 1860-es években jegyezték le a népi bölcsességet: minden nap egy alma, az orvost távol tartja. Bár a feljegyzés alapján a mondás eredetileg Walesből származik, az alma áldásos hatásait már az ókorban is ismerték. A manapság is gyakran hallható mondat viszont nem egyszerűen az almafogyasztásra ösztönöz, hanem a rendszerességre is.

Fajtától függően, átlagosan az almák 80-85%-a víz és gyümölcssav, almasav tartalma miatt a bélrendszerre és a májra is jó hatással van. Nyersen fogyasztva tartalmazza a legtöbb élelmi rostot, amely szintén az emésztést segíti. Nem véletlenül ajánlják az almát kímélő diétához. Az almában található pektin táplálja a bélflórát. A bélbaktériumok olyan zsírsavakra bontják a pektint, amelyek hosszú távon csökkentik a koleszterinszintet is. Emellett különböző ásványi anyagokat, vitaminokat és flavonoidokat tartalmaz (A-, B1-, B2-, B6-, C-, E-vitamin, kalcium, kálium foszfor, magnézium, vas, niacin, pektin). A flavonoidok olyan jótékony hatású vegyületek, amelyek zöldségekben és gyümölcsökben találhatók meg, melyek megkötik a szabadgyököket és antioxidáns hatásúak (tehát gátolják a sejtkárosodást). A flavonoidok főként az alma héjában koncentrálódnak, ezért is érdemes azzal együtt fogyasztani a gyümölcsöt.


Hazánkban az almához az év minden napján hozzá lehet jutni

Ez köszönhető a nyári és őszi azonnal fogyasztható almafajtáknak és a téli fajták hosszú eltarthatóságának. Általános szabály, hogy a késői érésű fajták tárolhatók a legjobban. Az azonnali fogyasztásra szánt almát általában éretten szedjük le, míg a betárolásra szánt almát akkor, amikor már elérte a kifejlett méretét, de még kemény a húsa, alapszíne pedig érettségre utal. Megfelelő tárolás esetén az alma akár 6 hónapig is eláll.Milyen jótékony hatásai vannak?

- Az alma természetes vérnyomáscsökkentő

Az almában 20-féle különböző ásványi anyag és nyomelem található, melyek közül egyik a kálium. A káliumnak kiemelt szerepe van többek között a szervezet egészséges sav-bázis egyensúlyának fenntartásában, továbbá a vércukorszint és a vérnyomás szabályozásában.

Az alma önmagában nem csodaszer és csak általa nem csökkenthető a vérnyomás: étrendbeli változtatásokra és elegendő folyadékbevitelre is szükség van.

- Természetes gyulladáscsökkentő

Az alma héjában található a legtöbb polifenol, amely antioxidáns hatása révén csökkenti a szabadgyökök kialakulását.Ezek felelősek többek között a gyulladások és a rosszindulatú daganatok kialakulásáért is. Az almát leginkább a különböző vastagbélgyulladások, illetve a Crohn-betegséggel összefüggő gyógyhatások miatt vizsgálták. A kutatások pedig egyértelműen kimutatták, hogy ezek a természetes antioxidánsok elnyomják a gyulladást okozó sejteket.


- Igazi immunerősítő

Az alma egyik kiemelten jótékony hatása, hogy igazi C-vitamin bomba, ráadásul egy kvercetin nevezetű antioxidáns is található benne, ami szintén remek immunerősítő. Foszfor-, és B-1 vitamintartalma pedig hozzájárul a megfelelő ideg- és agyműködéshez is.


- Az alma természetes antihisztamin.


- A koleszterinszint csökkentésében továbbá az alma antioxidánsai is fontos szerepet játszanak. Az antioxidánsok nem engedik a „rossz” koleszterin oxidációját végbemenni, így annak szintje a szervezetben csökken.


- Az almában található savak segítik az emésztést és serkentik az agyműködést is.