„Aki jó magot vet, jó aratást vár”

 

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár hazánk patinásan nagyszabású agrárgazdasági rendezvénye. Évszázados tradíció ez, ahol a magyar gazdák bemutatkozhatnak ország-világ előtt. Nagy hozzáértés és komoly szakmai tudás birtokában érkeznek az idei rendezvényre is.

„De nem elég, hogy a régi erényeket ápoljuk; azokat új erényekkel is kell gazdagítanunk” – mondta hajdanán Darányi Ignácföldművelésügyi miniszter, s ez az összejövetel remek alkalmat ad erre. Biztos vagyok benne, hogy idén is több tízezer látogató lesz kíváncsi a magyar vidék sokszínű seregszemléjére. Hiszen az OMÉK a magyar agrárium, a gazdatársadalom és a pannon föld ünnepe.

Az idelátogatók ízelítőt kapnak a magyar mezőgazdaság minőségi terméséből, a programok és látnivalók a fogyasztók figyelmét a jó minőségű, GMO-mentes, tiszta hazai termékekre irányítják. Kétévente találkoznak a mezőgazdasági szereplők és a portékákra kíváncsi vásárlók, a városi, falusi és tanyasi emberek. Ezért elvitathatatlan érdeme e kiemelkedő jelentőségű eseménynek, hogy népszerűsíti a magyar föld kincseit. Az OMÉK nimbusza, látogatottsága és protokolláris jelentősége miatt kiemelt figyelem irányul a kiállítókra. A jelenlévők első kézből értesülhetnek a technológiai fejlődésről, az agrárpolitika időszerű kérdéseiről éppúgy, mint ahogy képet kaphatnak a fogyasztók visszajelzéseiről is. A termelők számára ugyanis különösen fontos, hogy tisztában legyenek a folyton változó vásárlói igényekkel.

Ahogy a közmondás tartja: „Aki jó magot vet, jó aratást vár”, hiszen aki jól előkészíti az ügyét, az joggal számíthat sikerre. Bízom benne, hogy ez az együttlét megerősíti az agráriumban dolgozók jogos büszkeségét, azt az öntudatot, amely az ember és a birtok évezredes összhangjából ered és a földművesek munkájából fakad, a hitből, hogy a magyar mezőgazdaságnak igenis van jövője, hiszen a magyar agrárium a nemzetgazdaság húzóágazata. Ez pedig az agrártárca és a földművesek egymásra utalt, közös erőfeszítéseinek eredménye.