„Kapj rá!” a halra a jubileumi Tiszafüredi Halasnapokon!

 

A „Kapj rá!” kampány és a „Kapj rá!” kampány faháza sem hiányozhat az idén 40 éves fennállását ünneplő Tiszafüredi Halasnapokról 2018. július 6. és 8. között. A csodálatos természeti környezetben fekvő Tisza-tó számtalan édesvízi halfaj otthona, és a halételek szerelmesei is ízletes fogásokat találhatnak a tóparti éttermekben.

A Tisza-tó fővárosa, Tiszafüred a jubileumi fesztivál alkalmából három napon keresztül várja a látogatókat. A színpadon a magyar könnyűzene színe-java – például a Wellhello, a Pataky Művek, a Tankcsapda és a Cozombolis – szórakoztatja a közönséget, és természetesen ízletes halételekből sem lesz hiány. Halas kóstolóval, receptes kiadványokkal és gyermek foglalkoztatóval várja az érdeklődőket a „Kapj rá!” faháza Tiszafüreden, a negyvenedik, jubileumát ünneplő Halasnapokon. A halételek szerelmesei többek között füstölt afrikai harcsafilét és füstölt pisztrángfilét kóstolhatnak zöldségekkel és mártásokkal, ha ellátogatnak a standhoz, amely a fesztivál központi helyén, a Halas téren fogadja a látogatókat. A kampány marketing promócióját a MAHOP Irányító Hatóság megbízásából megvalósító Agrármarketing Centrum a nyár folyamán több belföldi rendezvényen és fesztiválon is szervez megjelenést.

A kampány célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a halfogyasztás fontosságára és a jelenleg éves szinten mindössze 5-6 kg-os fejenkénti halfogyasztás legalább 20%-kal növekedjen a 2023-ig tartó promóció végére. A halhús ugyanis szervezetünk számára nélkülözhetetlen telítetlen zsírsavakat, teljes értékű fehérjéket, számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, hazánk édesvízi halállománya pedig kiváló minőségű.

A Tiszafüredi Halasnapok 2018. július 6-án, péntek délután nyitja meg kapuit karneváli felvonulással, majd élő koncertekkel. A hétvégén további színes programok, például a tiszai halételek gasztrofesztiválja, műrepülő bemutató és strandfoci kupa is várja a közönséget.

A „Kapj rá!” kampányról:

A hazai halfogyasztás növelése az elsődleges célja az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló „Kapj rá!” kampánynak. A kampány weboldalán, a www.kapjra.hu oldalon a látogatók információs anyagokat, receptgyűjteményeket és konyhatechnológiai írásokat találnak, amelyek segíthetik eligazodásukat a halgasztronómia világában. A kampány egyszerre igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás fontosságára, valamint a fogyasztók számára is megmutatni a halételek sokféleségét és változatos ízvilágát. Az Európai Unió 2006-ban döntött úgy, hogy a halászati támogatásokat leválasztja az agrártámogatási rendszerről, és így hívta életre a 2007-2013-as programozási időszakra az Európai Halászati Alapot. A

2014-2020-as pénzügyi időszakban Magyarország számára a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP 2014-2020) keretében az előző időszakhoz képest 12%-kal több forrás – a hazai társfinanszírozással együtt valamivel több, mint 16 milliárd forint – áll rendelkezésre a haltermeléshez, a halfeldolgozáshoz és a halastavak természeti értékeinek megőrzéséhez kapcsolódó intézkedésekre, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítésére.

További információ a „Kapj rá!” kampányról és a halételekről a www.kapjra.hu weboldalon és a https://www.facebook.com/kapjra/ közösségi oldalon érhető el.

 

A „Kapj rá!” roadshow további állomásai:

  1. Bajai Halfőző Fesztivál, Baja, 2018.07.12-15.
  2. II. Dunamenti Halfesztivál, Mohács, 2018. 07.21.
  3. Sziget Fesztivál, Budapest, Óbudai-sziget, 2018. 08.08-15.
  4. VI. Szarvasi Horgász és Halas Gasztronómiai Napok, Szarvas, 2018. 08.03-04.
  5. Fonyódi Harcsafesztivál, Fonyód, 2018.08.24-25.
  6. Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál, Szeged, 2018.08.31-09.02
  7. Györöki Szüret és Halfőző fesztivál, Balatongyörök, 2018.09.01.
  8. Mahal halfőző verseny, Tiszafüred, 2018.09.01.