A mezőgazdaságban elterjedő robotok mindenki életére hatással lesznek

 

Az agrárium digitális átalakulása jelenleg is zajlik, sokan már hazánkban is élnek a benne rejlő lehetőségekkel. A negyedik PREGA Konferencia és Kiállítás a precíziós gazdálkodás gyakorlati megoldásait és megtérüléseit mutatta be.

A precíziós gazdálkodás lehetővé teszi a hatékonyabb termelést, a környezet kímélését, az élelmiszer-biztonság növelését, de hozzájárulhat az új generációk érdeklődésének felkeltéséhez is a mezőgazdaság iránt. A digitalizáció már elkezdte átformálni a mezőgazdaságot, és ez a folyamat fogja meghatározni a jövő agráriumát is. Ezt mutatja az is, hogy az Európai Unió 2020 utáni Közös Agrárpolitikájában a precíziós gazdálkodás nagy eséllyel bekerül a támogatott területek közé.

Az Agroinform.hu, az Agrármarketing Centrum és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által megrendezett PREGA 2018 – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállításon több mint 90 előadó: hazai és külföldi szakemberek, vezető vállalatok képviselői és gyakorló gazdálkodók mutatták be a precíziós gazdálkodás és az agrárinformatika legfrissebb újításait, a gyakorlati megoldásokat és a lehetséges megtérüléseket helyezve a középpontba. Emellett több mint 40 szakmai kiállító termékeit és szolgáltatásait ismerhették meg a látogatók: többek között bemutatkoztak azok a kertészeti robotok is, amelyek megoldást jelenthetnek a kertészet és szőlészet munkaerő-problémáira.

“Az Agrármarketing Centrum a PREGA társzervezőjeként a konferenciával a magyar KKV szektor innovációját és digitalizációját ösztönzi, mivel ez elengedhetetlen a hazai agrárium versenyképességének megtartásához” – közölte Daróczi László az Agrármarketing Centrum ügyvezetője. Hozzátette: “Hangsúlyozni kívánjuk, hogy ma már a precíziós gazdálkodással előállított termékeknél a nyomon követhetőség és a precíziós gazdálkodás ténye nem csak a hatékonyságot, a minőséget és a nyereséget növeli, hanem a fenntarthatóságot és a környezet megóvását is szolgálja, emellett önmagában is marketing értéket hordoz. A tudás megosztását, az ismeretek, tapasztalatok átadását célzó rendezvényen a szakma képviselői olyan új kapcsolatokra tehetnek szert, együttműködésekre lelhetnek, amelyek hozzájárulnak a precíziós gazdálkodás elterjesztéséhez, ezzel pedig a hazai mezőgazdaság további erősödéséhez.”

A konferenciát dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nyitotta meg. Az agrárminiszter beszédében kiemelte: “napjainkban korszakváltás zajlik az agrárgazdaságban. Ennek egyik jele a precíziós gazdálkodás növekvő térnyerése a hazai gazdálkodók között. Eredményeink a mezőgazdaságban kiemelkedőek, folyamatos az ágazat technológiai fejlesztése, a hazai szakmai háttér pedig adott a további sikerekhez. Meggyőződésem, hogy ez a konferencia és kiállítás is lendületet ad az új technikák és technológiák népszerűbbé tételéhez, azok minél több gazdálkodó általi átvételére, elsajátítására”.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a globális népességnövekedés révén fokozottan nő a minőségi élelmiszerek iránt a kereslet. A NAK elnöke beszélt arról is, hogy az erőforrások szűkössége és a gazdaságossági kívánalmak miatt egyértelműen elengedhetetlen az élelmiszer-előállítás hatékonyságának növelése. Mindebben mára már megkerülhetetlenek a tudásintenzív mezőgazdasági technológiák, a precíziós gazdálkodás folyamatosan bővülő különféle elemei – tette hozzá Győrffy Balázs.

Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója köszöntőbeszédében azt hangoztatta, hogy a precíziós technológiák alkalmazásával a hazai mezőgazdaság éves kibocsátása 350-400 milliárd Ft-tal növelhető, amely hozzávetőlegesen a gazdáknak évente kifizetett közvetlen terület- és állatalapú támogatások összegével egyezik meg.

Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének elnöke, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a precíziós technika bevezetéséhez minden gazdaságban nélkülözhetetlen egy olyan elhivatott személy, aki látja mind cége, mind saját fejlődése szintjén a lehetőséget a robotikában.

Glattfelder Béla, a Digitális Jólét Program munkacsoport vezetője előadásában ismertette: “ Digitális Jólét Program 2.0 keretében a magyar agrárium digitális fejlesztése érdekében elkészül Magyarország Digitális Agrár Stratégiája (DAS). A DAS célja segíteni a gazdálkodóknak abban, hogy a digitalizáció által kínált előnyöket a lehető legnagyobb mértékben ki tudják használni. Mint elhangzott a stratégia keretében tervezik a Digitális Agrárakadémia létrehozását, a szaktanácsadási rendszer és a felsőoktatás fejlesztését.

A plenáris előadások után két szántóföldi, valamint kertészeti, állattenyésztési és élelmiszeripari szekciókban folytatódott a PREGA Konferencia, ahol a szakmai előadások mellett olyan gazdálkodók tapasztalatait is megismerhették a résztvevők, akik már bevezették a precíziós technológiákat gazdaságukba.

A gyakorlati fókuszú PREGA Konferenciát megelőző napon rendezték meg – immár második alkalommal – a PREGA Science napot, melyet dr. Feldman Zsolt helyettes államtitkár nyitott meg. A konferencia délelőtti szekciói a fenntarthatóság, a modellalkotás a gazdaságosság és a precíziós kertészet témaköreiben zajlottak, a délutáni párhuzamos szekciók pedig a talajok és az öntözés, valamint a távérzékelés és a változtatható mennyiségű kijuttatás tematikák köré voltak felfűzve. A konferencián neves külföldi szakemberek – Viacheslav Adamchuk és Nicolas Tremblay – számoltak be a precíziós gazdálkodás nemzetközi irányairól és az új technológiákról. A 22 előadás felvonultatta a legjelentősebb hazai műhelyek kutatómunkájának eredményeit.

A PREGA Konferencián Fazekas Sándor miniszter a Földművelésügyi Minisztérium, Erős Veronika menedzser pedig az Agrárinformatikai Klaszter nevében írta alá a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesülettel való együttműködést, amelyben partnerséget vállaltak annak érdekében, hogy szélesítsék azok körét, akik a precíziós gazdálkodás megismertetéséért, elfogadtatásáért és elterjedéséért munkálkodnak

Bővebb információ:

www.prega.hu

Fotók: prega.hu