Baromfi Világnap: idén nő a hazai termelés

 

A Baromfi világnap alkalmából szervezett szakmai tanácskozáson Csorbai Attila a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója arról beszélt, hogy idén növekszik a hazai baromfiszektor termelése.

Tavaly - a madárinfluenza következményeként - 600 ezer tonnára csökkent a baromfiágazat kibocsátása.

Míg 2016-ban 620-630 ezer tonna élő baromfit állítottak elő, idén a magyar szakemberek 700 ezer tonnát prognosztizálnak. Az ágazat élő alapanyagban mintegy 250 milliárd forint értéket állít elő, a feldolgozott termékekkel ez eléri az évi  500 milliárd forintot is.

Az EU baromfiágazata a legszigorúbb standardokkal rendelkezik a világon az állatjólét és az élelmiszerbiztonság területén egyaránt – közölte Csorbai Attila a Baromfi Világnap alkalmából rendezett  eseményen, ahol Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy fejlesztésekkel és beruházásokkal biztosítható a baromfiágazat versenyképessége, illetve a termelés és az export növekedése is. A baromfiágazat teljesítményével, exportjával, adófizetésével, vidéki munkahelyek megőrzésével jó befektetés a kormánynak – tette hozzá Zászlós Tibor, kiemelve, hogy az ágazat versenyképességének fokozásával Magyarország Európa egyik legerősebb baromfitermelő országává válhat.

Zászlós Tibor szerint a fejlesztésekkel várhatóan csökkenne a járványvédelmi kockázat és javulna a termelésbiztonság, ami kiemelten jó exportpiacokat teremthet. A technológiai fejlesztések mellett szükség lenne az állattartó épületek korszerűsítésének, valamint új telepek létesítésének támogatására is.  A NAK alelnöke fontos feladatnak nevezte az idén járó nemzeti támogatások elfogadtatását és azt, hogy a piaci folyamatokból fakadó károk mérséklésére  létre kell hozni egy jövedelemstabilizációs alapot.