Ezt jól kifőzték a zalaegerszegiek! - Hazai ízek, hazai asztalokon 2018

 

Lelkes szakácsnövendékek mérték össze erejüket az Agrármarketing Centrum (AMC) által szervezett, idei „Hazai ízek, hazai asztalokon 2018” elnevezésű szakiskolai szakácsverseny döntőjében, március 28-án, a MOM Sportközpontban. A döntőben versengő 4 csapat közül Zalaegerszeg csapata vitte el az aranyérmet, megelőzve ezzel a győri és a két budapesti iskola diákjait.

Lenyűgözték a zsűritagokat a diákok által készített fogások: minőségi alapanyagok, kitűnő ételek, ízléses fűszerezés és gyönyörű tálalás jellemezte a „Hazai ízek, hazai asztalokon 2018” szakiskolai szakácsverseny döntőjét, amelyen a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Báthory István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának versenyzői lettek az elsők sült sertéstarjával, párolt almás savanyú káposztával, gombás rakott burgonyával, búzasörös pecsenyelével.

Második helyezést ért el a 78. OMÉK azonos szellemiségű szakácsversenyének győztese, a BVHSZC Dobos C. József Szakképző Iskola csapata kolozsvári káposztával.

A dobogó harmadik fokára a Győri Szolgáltatási SZC Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két tanítási nyelvű Középiskolája, Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája állhatott, akik gombával töltött sertés tarja szeleteket készítettek baconnal, sörrel párolt savanyú káposztával, pirított kifliburgonyával és sült almával.

A negyedik helyezést a BVHSZC-Giorgio Perlasca Szakgimnázium és Szakközépiskolájának csapata érte el, akik berceli káposztával töltött, konfitált tarjatekercset készítettek, kifliburgonya érmékkel, pirított barna csiperkegombával és almával, selymes sörmártással.

A versenyen nappali tagozatos, szakképzési centrumokban, iskola rendszerű képzésben résztvevő tanulók indulhattak, csapatonként két fő szakácstanuló és egy felkészítő szakoktatóval.  A recept az idei versenyen sem változott: kiemelt hazai alapanyagokból kellett olyan ételt készíteni, ami az éttermek kínálatában is megállná a helyét, ugyanakkor a közétkeztetésben, vagy akár az otthoni háztartásokban is könnyen elkészíthető.