Halra magyar!

 

Halfogyasztás tekintetében egész Európában a sereghajtók közé tartozunk. „Pedig a halételek egészségesek, ráadásul a magyar halak ízletesek, és akadnak jó, változatos receptjeink is”- hangzott el azon a sajtótájékoztatón, melyet az OMÉK-on a halfogyasztás népszerűsítése érdekében szerveztek.

A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) keretében megvalósuló „Kapj rá!” halfogyasztást népszerűsítő kampány harcot hirdet a szálkák ellen.

Mint megtudtuk az Európai Tengerügyi és Halászati Alap és Magyarország társfinanszírozásából megvalósuló „Kapj rá!” kampányt a Miniszterelnökség megbízásából az Agrármarketing Centrum Kft. készít el az Aranyponty Zrt. közreműködésével.

„Standunk öt napon át várja a látogatókat látványfőzéssel, kóstoltatással, fotó kiállítással, előadásokkal, egy 20 ezer literes óriásakváriummal, valamint gyermekeknek szánt tartalmas időtöltéssel”- hangsúlyozta a sajtótájékoztató megnyitóján dr. Mihalics Vivien, a Miniszterelnökség Halászati Alapok osztályvezetője.

A tárca internetes oldalt indított, amelyen keresztül a lakosságot igyekeznek tájékoztatni a halfogyasztásról, annak előnyeiről, a hal elkészítésének lehetséges módjairól, a televízióban, illetve az újságokban is szeretnék népszerűsíteni a halfogyasztást. Mindehhez 2020-ig mintegy 800 millió forint áll rendelkezésre, melynek negyede uniós forrásból származik.

Az Európai Unió 2006-ban döntött úgy, hogy a halászati támogatásokat leválasztja az agrártámogatási rendszerről, és így hívta életre a 2007-2013-as programozási időszakra az Európai Halászati Alapot. A 2014-2020-as pénzügyi időszakban Magyarország számára az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) társfinanszírozásával megvalósuló Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) keretében az előző időszakhoz képest 12 százalékkal több forrás - a hazai társfinanszírozással együtt mintegy 16,07 milliárd forint - áll rendelkezésre a haltermeléshez, a halfeldolgozáshoz és a halastavak természeti értékeinek megőrzéséhez kapcsolódó intézkedésekre, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítésére.

„Az egészséges táplálkozási ajánlások alapján minden korosztály számára hetente legalább 1-2 alkalommal javasolt a halfogyasztás”- mutatott rá Kiss András az AMC Nkft. ügyvezető-helyettese, hogy elsősorban belföldi kampányra koncentrálnak. Az eddigi, hagyományos marketing eszközök mellett újdonságokkal is készülnek. Az idősebb vidéki lakosok szeretik a halat, így elsősorban a 25 év alatti korosztály megszólítására szeretnék az energiájukat fordítani. Ehhez viszont új termékekkel is meg kell jelenni a piacon, amihez a felméréseket most végzik. „Meg kell találni a fiatalokhoz a hívószavakat”- tette hozzá az ügyvezető-helyettes, hiszen a hal egészséges tápanyagforrást jelent, kedvező zsírsavösszetétele, fehérjedús tulajdonságai, valamint könnyű emészthetősége miatt.

„Hazánkban az éves halfogyasztás egészének negyven százaléka a karácsonyi időszakra koncentrálódik”- hívta fel a figyelmet Lévai Ferenc az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója, hogy sokan egy évben egyszer, az ünnepek alatt esznek csak halat. Éves halfogyasztásunk a maga 5-6 kilós mennyiségével messze elmarad az 26 kilós európai átlagtól. Ezzel az értékkel hazánk az Európai Unió tagállamai körében az utolsó helyen áll.

A megnyitó után a „Kapj rá!” stand látványkonyhájában Nyíri Szása séf hazai halakból készült ételkölteményeinek elkészítését nézhették és kóstolhatták meg az érdeklődők.

A halételek kedvelői, valamint az újdonságok iránt nyitott ínyencek a kiállítás öt napja alatt látványfőzéseken vehetnek részt és halas ételkülönlegességeket kóstolhatnak. A kiállítók célja, hogy széles körben megismertessék azokat a halkészítési technikákat, amelyekkel a hétköznapokban is egyszerű, ízletes halételeket lehet készíteni. A stand látványkonyhájában neves séfek főznek naponta kétszer halas ételkülönlegességeket, amelyeket a helyszínen meg is lehet kóstolni. Ezen kívül ismeretterjesztő előadásokat hallgathatnak többek között a magyar halfajtákról, valamint a halételek változatos elkészítési módozatairól.