I. PREGA START! – Hogyan induljunk el a precíziós gazdálkodással?

 

A precíziós gazdálkodás bevezetéséhez mutattak gyakorlati megoldásokat az I. PREGA START Konferencia és Gazdafórum előadói közel száz környékbeli gazdálkodónak Nagykátán.

Hogyan induljunk el a precíziós gazdálkodással? Valóban csak több százmilliós beruházás szükséges ahhoz, hogy elkezdjük az adatalapú gazdálkodást? Milyen támogatási lehetőségek kapcsolódhatnak a digitalizálódó mezőgazdasághoz? Ezen kérdések köré épült az I. PREGA Start Konferencia és Gazdafórum, amely teljesen új kezdeményezésként indult útjára a precíziós gazdálkodási konferenciák történetében.

Az Agroinform.hu portál, az Agrármarketing Centrum és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezésében megvalósuló  rendezvény a kis- és közepes gazdálkodóknak nyújtott elméleti és szántóföldi bemutatóval kiegészített gyakorlati segítséget, gazdaságuk hatékonyabb működéséhez költségeik optimalizálása, valamint bevételeik növelése érdekében.  

A PREGA Start Konferencia fővédnöke, Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár beszédében kiemelte: a magyar mezőgazdasági ágazat volumene 2010 óta folyamatosan, dinamikusan növekszik, ez az 52%-os növekedés, a fejlődés vonatkozásában az első helyre emelte Magyarországot az uniós tagországok között. Hozzátette: A GDP tekintetében a mezőgazdasági ágazat 2011-óta öt gazdasági évben javította  nemzetgazdaság helyzetét, amely a gazdálkodók kitartó és eredményes munkáját is dicséri. 2017-ben Magyarország elérte minden idők legnagyobb hazai agrárexportját – húzta alá az államtitkár. Czerván György a hétfői Európai Uniós mezőgazdasági tanácsülésről szólva elmondta, döntés született arról, hogy a 2020 utáni Magyarországra jutó támogatás mértékét a „Külső kiegyenlítés” rendszere ne csökkentse. Kiderült az is, hogy a területalapú támogatás 2020 után is biztosan megmarad és lesznek termeléshez kötött támogatások is. Miközben a kétpilléres átcsoportosítás lehetőségét fenntartják, változni fognak a zöldítési és a kölcsönös megfeleltetési feltételek. Az államtitkár a kis- és  közepes családi gazdaságok felzárkóztatásáról szólva azt hangsúlyozva, hogy ennek megvalósítását akár az állami költségvetésből is támogatni kell.

Kiss András, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető-helyettese köszöntőjében elmondta:  a tudásátadás támogatását, így a PREGA Start Konferencia és gazdafórum támogatását az AMC fontos feladatának tekinti, hiszen a gazdálkodók számára egy-egy ilyen rendezvényen való részvétel és az ott szerzett tudásanyag kulcsfontosságú információkkal szolgálhat egy-egy döntés meghozatalakor. A tudásmegosztásban és a konferenciák szervezésében az egyik leghangsúlyosabb szerepet így a precíziós gazdálkodás témaköre tölti be – tette hozzá az ügyvezető-helyettes.

Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettese köszöntő beszédében arra irányította rá a figyelmet, hogy a világot és ezen belül a mezőgazdasági ágazatokat is érintő, gyorsan bekövetkező, hatalmas technológiai és digitális változásokhoz alkalmazkodniuk kell a gazdálkodóknak. Nem csak a mezőgazdasági technológiák terén következnek majd be gyors változások, hanem a szabályozási rendszerekben is, a PREGA Start Konferenciához hasonló rendezvényeken és gazdafórumokon a termelők az újdonságokról első kézből értesülhessenek – emelte ki Papp Gergely. 

Dr. Mesterházi Péter Ákos az AXIÁL Kft. precíziós gazdálkodási csoportvezetője előadásában a helyspecifikus vetés bevezetésének lehetőségeit taglalta. A precíziós állattenyésztés területéről is hasznos információkat közvetített az Invitech Solutions képviseletében Tarr Zoltán. Markovics Tamás a KUHN Center Magyarország Kft. termékmenedzsere a rendezvényen kiállított KUHN Metris 4102 S vontatott precíziós szántóföldi permetezőgép specifikációit és előnyeit mutatta be részletesen. „Kis büdzsé – nagy eredmények?” - ezzel a kecsegtető címmel tartott előadást Bolyán Péter, az i-Cell Kft. értékesítési vezetője. A már meglévő, öregebb traktorok ISOBUS-os átalakításának lehetőségeit ismertette Papp Jenő, Két-Kata Kft. területi képviselője, amely módszer sok gazdálkodónak jelenthet komoly költségmegtakarítást.

A mezőgazdaságban egyre hangsúlyosabb szerepet betöltő drónok szerepéről Frikker Attila a Duplitec Kft. szakembere beszélt.

A PREGA Start Konferencia és Gazdafórum gyakorlati bemutatókkal, a vagyonvédelmi célokra is használható drónok reptetésével, a KUHN Metris permetezőgép bemutatásável, valamint a KUBOTA traktorok és munkagépek ISOBUS-os kommunikációjának szemléltetésével zárultak. A kiállított gépeket minden gazdálkodó testközelből is megszemlélhette – sőt, ki is próbálhatta.