Vigye sikerre az OTP „Zöld folyosóval” a Vidékfejlesztési Programban nyertes pályázatát

 

Technikai vagy pénzügyi akadályok állnak útjában, hogy sikeresen valósítsa meg beruházását? A „Zöld folyosó” program segít leküzdeni a nehézségeket. Komplex megoldást kínál az agrárvállalkozásoknak a beruházások finanszírozásához, valamint a szükséges biztosítéki háttér kialakításához.

Az OTP Agrár, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) és az OTP Hungaro-Projekt Kft. (OTP HP) azért indította el „Zöld folyosó” kezdeményezést, hogy a Vidékfejlesztési programban nyertes vállalkozások, őstermelők és a családi gazdálkodók könnyebben jussanak hozzá a forrásokhoz.

„Bankunk a mikro- és kisvállalkozások fejlesztéseinek támogatásában is elkötelezett. Szakértői csapatunk jól ismeri a vállalkozások pénzügyi helyzeté, és azt is tudjuk, hogy ők jellemzően nehezebb helyzetben vannak a hitelfedezet szempontjából - mondta Szabó István, az OTP Bank Agrárágazati Igazgatóságának ügyvezető igazgató- helyettese. A „Zöld folyosó”, többek között, 500 millió forint hitelösszegig egyszerűsített hitelbírálatot, valamint támogatáselőleg lehívásához szükséges bankgaranciát kínál a hitelfelvételhez. Ráadásul ehhez minimum 5%-os saját erő is elegendő.” - tette hozzá Szabó István.

A program keretében az AVHGA egyedi, kedvező feltételeket biztosít a fedezeti kör szélesítéséhez, az OTP HP pedig szakmai támogatással, hitelezési kockázatok csökkentésével, valamint teljes körű pályázatmenedzsmenttel járul hozzá a beruházások gyorsított finanszírozásához.

A „zöld folyosó” komplex megoldást kínál, így a beruházás és a támogatás megelőlegezés finanszírozására, de az előleg kifizetésekhez szükséges bankgarancia igénybevételére is lehetőség van. A pénzügyi ütemezés pedig teljes mértékben igazodik a pályázati- és beruházási lépésekhez” – zárta gondolatait az ügyvezető igazgató-helyettes.

A finanszírozás összetétele:

  • Támogatási előleg (50%) igénybevétele bankgarancia fedezet mellett
  • Támogatás előfinanszírozása bankhitellel
  • Beruházási hitel az önerő finanszírozására
  • Kiegészítő forgóeszköz hitel a beruházás működtetéséhez (szükség esetén)

Összegkeretek:

  • Projektméret maximum 770 millió Ft
  • Bankgarancia maximum összege 200 millió Ft
  • Hitel maximum összege (beruházási és támogatás-megelőlegező hitel együttesen, ha nincs kiegészítő forgóeszköz hitelre szükség) 500 millió Ft
  • Kiegészítő forgóeszközhitel összege: maximum 184 millió Ft.