A közösségi agrármarketing és az OMÉK egyaránt téma volt Tusványoson

 

Az Agrármarketing Centrum szervezésében Tusványoson, július 19-21. között kerekasztal beszélgetéseken adtak tájékoztatást agrárszakértők az idei Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) előkészületeiről és a közösségi agrármarketing aktuális kérdéseiről.

A „Közösen hatékonyabb?” címmel szervezett kerekasztal beszélgetésen a magyar agrárium védjegyeinek kérdéskörében a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Daróczi László, az AMC ügyvezetője, valamint Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke egyetértett abban, hogy a magyar agrártermékek sikerességét egy átfogó, egységes minőségbiztosítási rendszerre épülő, közösségi védjeggyel lehetne rövid idő alatt, hatékonyan növelni.

Felülről jövő döntésen kell alapulni annak a keretrendszernek, amelynek mentén egy közös, a kiváló minőségű magyar termékeket átfogóan hirdető védjegy születhet. Konszenzuson alapuló, részleteiben azonban alulról szerveződően, közösen, egyetértéssel kell meghatározni azokat a paramétereket, amelyeknek valamennyi terméknek meg kell felelnie, amely e védjegy elnyerésére törekszik – állapították meg a keretasztal résztvevői.

A felszólaló szakemberek valamennyien azt hangoztatták, hogy az új, közös védjegy stabilitásához, átfogó és eredményes marketingjéhez a meglévő, elaprózódó erőket és védjegyeket is egységesíteni kell.

A résztvevők a kerekasztal beszélgetésen megegyeztek abban is, hogy az újonnan megszülető, közösségi védjegy eredményességének záloga az is, hogy az új márka gondozásáért egy „gazda” feleljen, aki ezen jogot és feladatot legalább 10 évig  birtokolhassa.

A Kárpát-medencei szellemi élet fellegváraként is emlegetett 2017. évi Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Budapest Depo sátorában a magyar konyha gasztronómia és gazdasági értékeiről, kitörési pontjairól, és a minőségi hazai élelmiszereket kínáló termelői piacokról, fesztiválok, továbbá az idei OMÉK előkészületeiről is beszélgettek a felkért előadók.