A magyar gasztronómia kitörési pontjairól egyeztettek Tusványoson

 

Hiteles, megbízható és egységes minőségbiztosítási rendszerrel, a termelői oldalon pedig szemléletváltással, a magyar termékek azonos minőségének, folyamatos rendelkezésre állásának garantálásával érhető el a magyar agrártermékek térnyerése a vendéglátás világszintű, prémium kategóriájában – hangzott el Tusványoson.

Az AMC ügyvezetője, Daróczi László moderálásával lebonyolított fórumon részt vett Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára, Szakáli István Loránd, az FM agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára, Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára, Csutora Zsolt, a Külgazdasági és Külügyminisztérium keleti nyitásért felelős helyettes államtitkára és Ökrös Mariann, a Magyar Libaszövetség elnöke is. Mindannyian egyetértettek abban, hogy nemzetközi szintéren igazi gasztronómiai forradalom zajlik, amelyhez a Kárpát-medencében előállított élelmiszertermékek akkor tudnak sikeresen csatlakozni, ha a hagyományos, magyar ételek jó minőségben, modern formában is könnyen elérhetőek, s mindemellett a termelők nyitottak a kihívásokra, elfogadják azokat az elvárásokat is, amelyeket a gasztrokultúrában élen járó nemzetek diktálnak.

A beszélgetés részvevői arra is ráirányították a hallgatóság figyelmét, hogy az élelmezés kérdése ma már nem csupán a kalóriabevitelről szól, sokkal több annál, kiváló lehetőség az identitás és a kultúra erősítésére is. A magyar ételek a Hungarikumok Gyűjteménye által hatékonyan népszerűsíthetőek.

A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Budapest Depo sátorának felszólalói mindezek mellett arról is beszéltek, hogy Michelin-csillagos éttermek csak akkor tudják széleskörűen beépíteni repertoárjukba a kiváló minőségéről, egyedi ízvilágáról híres, zamatának köszönhetően közkedvelt magyar élelmiszereket, ha a magyar termelők is garantálni tudják a folyamatos, kiegyenlített, professzionális minőség állandó rendelkezésre állását. Mint elhangzott, ehhez egyrészről hozzáállásbeli, másrészről szemléletmódbeli változtatásra is szükség van.