Kiemelt számú magyar kiállító az újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron

 

A magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programjához kapcsolódóan az újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron kiemelt számú magyar kiállító képviseli az anyaországot, mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szombaton, Újvidéken, a magyar pavilon megnyitását követően.

A tárcavezető közölte: Magyarország számára Szerbia nagyon fontos partner, a Vajdaság, a vajdasági magyarok pedig elsőrendűen fontos kapcsolatot jelentenek. Leszögezte: a magyar kormány a gazdaságfejlesztési programján keresztül azt szeretné elérni, hogy a vajdasági magyar termelők jövedelmezőbben és sikeresebben tudjanak boldogulni.

A miniszter kiemelte: az élelmiszeripari termékektől kezdve egészen a mezőgazdasági gépekig, a magyar élelmiszer-gazdaság szinte valamennyi területe képviselteti magát a szerbiai seregszemlén.  Fazekas Sándor szólt arról is: a cél az, hogy a vajdasági magyar, illetve a szerbiai termelők a magyar mezőgazdaság technológiai termelési hátteréhez kapcsolódhassanak, átvehessék azokat a gépeket, megoldásokat, amelyek az Európai Unión belül is bizonyítottak, és amelyeknek köszönhetően a magyar gazdaság is versenyképes.

Fazekas Sándor közlése szerint nem csupán a Szerbiába irányuló magyar export jelentős, hanem Magyarország is fogadó készséget mutat a szerbiai termékek iránt, így remélhetőleg a kétoldalú kereskedelmi forgalom a jövőben tovább erősödik.

A miniszter kitért a kétoldalú együttműködésekre is. Mint elhangzott: Budapest kiemelten érdeklődik aziránt, hogy a szójatermelésen keresztül a takarmányozáshoz szükséges fehérje szempontjából Szerbia önellátó, ezt ugyanis csak kevés európai ország mondhatja el magáról. GMO-mentes szójaprogrammal Magyarország is rendelkezik, így a tapasztalatok e területen is megoszthatóak. De ígéretes együttműködési területnek nevezhető a klímaváltozáshoz alkalmazkodó fafajták feltérképezése és átvétele is, hiszen ez az ügy mindkét országot egyaránt érinti – fogalmazott a miniszter. 

A magyar stand megnyitó ünnepségén a vajdasági tartományi képviselőház elnöke, Pásztor István arra hívta fel a figyelmet, hogy a 84. alkalommal megrendezett vásár évről évre egyre bővül, idén 60 országból 1500 kiállító érkezett az eseményre. Az elnök emellett rámutatott arra is, hogy a magyar kiállítók száma is növekvő tendenciát mutat, hiszen már nemcsak a Magyarországról érkező kiállítók száma növekszik, hanem azoké is, akik a Vajdaságban tevékenykednek, és folyamatosan jelen kívánnak lenni ezen a piacon.

MTI/AMC Sajtó

Pásztor István felhívta a figyelmet arra, hogy a vásár keretében magyar-szerb befektetői fórumot tartanak, ugyanis folyamatos és jelentős az érdeklődés a cégalapítás, a piaci megjelenés iránt.

(MTI)