A méhek szuperek!

Magyarországon 20 ezer méhész és mintegy 1,2 millió méhcsalád gondoskodik a méztermelésről, amely évente, az időjárás függvényében 15-30 ezer tonna mézet jelent. A belföldi mézfogyasztás átlagosan fejenként 90 dkg, miközben Németországban 1,3 kg, Görögországban pedig 1,5 kg mézet fogyasztanak az emberek. A méz rendkívül egészséges élelmiszer, természetes antibiotikum, vitaminok és ásványi anyagok tárháza.

A méz egészséges!

A méz rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és hatékony orvosság úgy külsőleg, mint belsőleg használva. Segíti a kalcium-felszívódást, növeli a hemoglobin-számot, kezeli a táplálkozásból eredő vérszegénységet, almaecettel kombinálva jótékony hatással van a gyulladt ízületekre, mindenfajta fertőzésre és légzőszervi megbetegedésre gyógyír, gyorsítja a gyomorfekély gyógyulását, és az allergiák kezelésében is segít. Azonnali energiát ad a cukor káros hatásai nélkül, hasznos segítség álmatlanság, szénanátha, rovarcsípés és fertőzött seb esetén.

Érdekesség, hogy a virágméz 1 kg-jában átlagosan 100 mg ásványi anyag van, míg az édesharmatmézekben 400–1000 mg-ot is találhatunk. A méz általánosságban többek között káliumot, nátriumot, kalciumot, magnéziumot és klórt. A nyomelemek közül vas, cink, mangán, réz és króm van a mézben. A vitaminok közül kiemelendő a B1-, B2-, B5-, B6-, C- és K-vitamin-, valamint a niacin- és folsavtartalma. 

A különféle mézek közismert gyógyhatásai

A vegyes virágméz hatásai

A méz fajtái:

Magyarországon az egyik legnépszerűbb a már hungarikumnak számító akácméz, ezen kívül a hársmézből és a virágmézből fogy a legtöbb. Keresett még a repceméz (krémméz szerű), gesztenyeméz (szelídgesztenyefa méze), napraforgóméz (kemény, nagy szemű kristályos) és erdeiméz (mézharmat méz, sötétszínű). Ritka, de létező magyar mézek még: koriander, szolidágó (aranyvessző), selyemkóró (vaddohány), mustár, facélia, levendula, olajretek. Ezekből a leggyakrabban a selyemkóró és a facélia mézekkel lehet találkozni a piacokon.

Méhek nélkül nincs élet!

Az Agrármarketing Centrum (AMC) kiemelt fontosságú szektorként tekint a méhészeti ágazatra. Ennek oka egyértelmű: a méhészek társadalmi szerepvállalása nélkülözhetetlen az általuk tartott, tenyésztett haszonállatok, a mézelő méhek megporzó munkája miatt. A COVID-19 pandémiás helyzetre tekintettel, most új formáját választja az AMC az ágazat jelentőségét népszerűsítő információ-átadásnak. Ez pedig az edukáció. Szerepet vállalunk abban, hogy a szakmájukhoz kiválóan értő méhészek megfelelő, hasznos információt kapjanak a lakosság szakszerű, könnyen érthető és figyelemfelkeltő tájékoztatása érdekében a méhek jelentőségéről.

Mit tehetünk a méhekért?

Napjainkban a hazai méhek életterének csökkenése tapasztalható. Igaz, hogy a repce, akác és napraforgó – a három fő mézelő növény területe nőtt, de ezek csak háromszor 10 napig virágoznak egy évben. A maradék 5 hónapban alig-alig találnak a méhek természetes virágport és nektárt. Ezen azonban minden természetet szerető, a méhek munkáját elismerő ember tud segíteni: lakhelye körül akár néhány négyzetméteren alakítsunk ki „méh-barát kiskertet”. Ültessünk olyan növényeket, amelyek szebbé, harmonikusabbá varázsolják életterünket, és egyben életteret, táplálékot biztosítanak a méhek számára! Akár egy erkélyen, teraszkorláton elhelyezett balkonláda virágai is nagy segítséget nyújthatnak a szorgos rovaroknak. Évente egy, a kiskertben, környezetünkben elültetett mézelő, virágport adó fa is hasznos segítség a méheknek, és örök emlék magunk számára! A beporzók táplálkozásának szempontjából a legínségesebb időszak hazánk-ban július-augusztus, tehát az ebben az időszakban virágzó növényekkel tudunk a legtöbbet segíteni rajtuk. Segítsünk a méhe-ken, hiszen ők is segítenek nekünk! Felsorolunk néhány mézelő és virágport adó, a méhek táplálékául szolgáló növényt, melyek faiskolákban, kertészetekben könnyen beszerezhetők. Ültessen kertjében vagy balkonjának cserepeiben, így kis befektetéssel méhbarát legelőt hozhat létre