Tej. Szívvel-lélekkel!

A tejre és a tejből készült termékekre - mint egészséges tápanyagforrásokra - a „Tej Világnapján”, közel 160 országban hívják fel a figyelmet. Célunk a minőségi tej-és tejtermékek belföldi fogyasztás-ösztönzésének támogatása, illetve a tudatos vásárlásra és választásra nevelés. További cél a tinédzserek, fiatalok és fiatal felnőttek edukálása, a fogyasztói tudatosság erősítése, és a tejtermékek megismertetése.

Egy pohár félzsíros tej energiatartalma mindössze két almáénak felel meg, így nyugodtan fogyaszthatják a diétázók is. Annál is inkább – mivel éppen az alacsony kalciumbevitel – a kevés alvással súlyosbítva – a testtömeg gyarapodásának egyik igen fontos kockázati tényezője.
A szervezet első számú kalciumforrása a tej. Mivel szervezetünk nem termel kalciumot, a szükséges napi 1000-1200 milligrammbevitelt a táplálékainkkal kell felvennünk. Erre a tej a legideálisabb, mert az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut hozzá az erős csontok kialakulásához és a megfelelő csontsűrűség megtartásához szükséges kalciumhoz.


A tejben optimális és jól emészthető formában található meg a fehérje, a tejzsír, a tejcukor, a kalcium hasznosulásához szükséges D-vitamin, az A-, B1-, B2- és B12-vitamin, a foszfor, a magnézium és a cink.
A tej nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, ráadásul kiválóan hasznosuló formában. A benne található sokféle ásványi anyag közül a következő 4 a legfontosabb:


Kalcium: Tudtad, hogy legkönnyebben a tejben található kalcium épül be a szervezetünkbe? A tejkalciumnak fontos szerepe van a vesekőképződés megelőzésében, a vérnyomás csökkentésében. Főszereplő a csontképzésben és az egészséges fogzománc kialakításában. Előzd meg tejtermékek fogyasztásával, hogy felbomoljon szervezetedben a kalcium-foszfor egyensúly, így a csontritkulást és a fogzománc-problémákat is kivédheted! Tippünk: már 1/2 liter tejjel fedezheted napi kalciumszükségleted kétharmadát!


Kálium: Elismert vérnyomáscsökkentő.


Magnézium: Szívizom-erősítő és elengedhetetlen a pocaklakók egészséges fejlődéséhez.


Szelén: Hatékony antioxidáns, csökkenti az érelmeszesedés és a daganatképződés esélyét, lassítja az öregedést.


A tej fogyasztása az alvászavar ellen is hatékony, mivel magas az alváshormon, melatonin tartalma. A tej ezen tulajdonságát alapul véve német kutatások alapján a tejből már speciális „gyógy” tej is készül az alvászavarosoknak, ahol az istállóban éjjel vörös, narancs és sárga fénykeverékkel érik el a melatonin termelés huszonötszörös növekedését.


Mivel a magyarok 75 százaléka daganatos megbetegedések, illetve szív- és érrendszeri kórok miatt hal meg, ezért különösen fontos lenne, hogy pontos információink legyenek a tejfogyasztás rák megelőző hatásaival kapcsolatban is. A lakosság több mint háromnegyede nem tudja, hogy a gyerekkorban kialakított helyes étkezési szokásokkal – például a rendszeres tejivással – a vastagbélrák kialakulásnak kockázata jelentős mértékben csökkenthető. A tej jótékonyan hat a szívre és az erekre is.


Kiknek fontos különösen a tej?


A gyermekek és a fiatalok számára azért is nagyon fontos a mindennapi tejfogyasztás, mert csontjaink későbbi épségét az addig a csontokban elraktározódott kalcium mennyiség határozza meg. Kalcium van a gabonafélékben, zöldség félékben és gyümölcsökben, valamint a húsokban is, de jóval kevesebb, mint a tejben és tejtermékekben. Emellett a tej a gyerekek egészséges fejlődéséhez szükséges szinte valamennyi tápanyagot tartalmazza. Mivel a kalcium csontokba való beépülése nagyjából 25 éves korban fejeződik be ezen életkor alatt nagyon fontos a rendszeres kalciumbevitelről való gondoskodás.


Mivel az ún. "csúcscsonttömeg" kialakulása fiatalkorban történik, csúcscsonttömeg akkor lesz elegendő, ha a gyermek kalcium és D-vitamin ellátottsága megfelelő, azaz sok tejet és tejterméket fogyaszt. A D-vitamin a kalcium bélcsatornából történő felszívódását és a csontokba történő beépülését szabályozza. Hatását a csontosodást irányító egyéb hormonokkal (mellékpajzsmirigy hormonja) és vitaminokkal (A, C, E) együtt fejti ki. Köztudottan az ember bőrében lévő előanyagokból is keletkezik D-vitamin a nap ibolyántúli sugarainak a hatására, ezért fontos, hogy gyermekeink minél többet tartózkodjanak a szabad levegőn! Megjegyzendő még, hogy a mozgásszegény életmód, a számítógéphez nőtt ifjúság körében ugyanúgy elősegíti a későbbi csontritkulást, mint a kalcium- és D-vitaminhiányos táplálkozás, ezért a sportos életvitel elsajátításával is sokat tehetünk egyészségünk megőrzéséért, gyermekeink egészségéért.


De sokan laktózérzékenyek


Természetesen laktózérzékenyként sem kell lemondani az egészségvédő anyagok tárházáról, manapság szinte minden tejtermék elérhető laktózmentes változatban is.