Kiegyensúlyozott a tojásellátás - Húsvétig már biztosan nem változik a tojás ára
A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke a Kossuth rádió …
A kampány célja a kitűnő minőségű tojás belföldi fogyasztás-ösztönzésének támogatása, népszerűsítése és piacra jutásának elősegítése. Kiemelt cél továbbá a tudatos vásárlásra és választásra való nevelés, az agrárium és élelmiszergazdaság versenyképesség-növelésének támogatása, illetve az ágazat szereplőinek segítése.
A tojás
A tojás ősidők óta az emberiség egyik legalapvetőbb és legértékesebb tápláléka; elsőrendű, teljes értékű fehérje- és tökéletes zsírösszetétele mellett bőséges forrása a vitaminoknak és fontos ásványi anyagoknak. Rendszeres fogyasztása évezredekre nyúlik vissza. Nagy a biológiai értéke, ezért – némi túlzással – egyedüli ételként is megállná a helyét, szénhidráttal és rosttal körítve, C-vitaminnal kiegészítve. Egy egész tojás energiatartalma 75 kcal. Más ételekhez képest igen kicsi a kalóriaértéke, ezért is építenek rá fogyókúrákat sikerrel, hiszen elsőrendű fehérjékben dús, zsírokban szegény, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.
A tojás az anyatej után a legjobb minőségű ételünk, mellesleg az emberiség legelterjedtebb fehérjeforrása. A tojásételek legnagyobb előnye, hogy ételeink közül a legjobban működtetik a gyomor- és bélrendszer emésztésért és az anyagcseréért döntően felelős szakaszát, ráadásul könnyen fogyasztható mennyiségben.
A tojás frissessége
A tojás hivatalosan 28 napig fogyasztható, tárolása +5 és +18 °C között javasolt, magasabb hőmérsékleten tárolva rövidebb ideig lesz fogyasztható. Fagyasztással ugyanakkor a fogyaszthatósági ideje növelhető is.
Tápanyagtartalma
Tápanyag-összetétele valóságos kincsesbánya a szervezetnek, ezért királyi tápláléknak minősül, hiszen rengeteg olyan vitamint és nyomelemet tartalmaz, melyeket a modern orvostudomány napi bevitelre javasol. A tojást méltán nevezik óriás vitamintablettának, ásványi koktélnak, hiszen a csontritkulás megelőzésében kulcsfontosságú D-vitamin a tőkehalmáj után a tojásban található meg a legnagyobb mennyiségben. Tartalmazza még a bőrvitaminként is emlegetett A-vitamint, az antioxidáns hatással bíró E-vitamint, valamint a létfontosságú B-vitaminokat, folsavat és pantoténsavat. Az ásványi anyagok közül kalciumban, vasban, magnéziumban, cinkben, káliumban és foszforban, valamint nátriumban bővelkedik. Magas a tojás szelén-, és az agy számára oly fontos kolintartalma.
Egy átlagos tyúktojás 50-65 gramm, melynek 10%-a héj, 60%-a fehérje és 30%-a sárgája. Átlagos tápanyagtartalma:
A tojásfehérje és -sárgája szinte teljes egészében, 95-98%-ban emészthető: a főtt fehérje könnyebben, mint a nyers. A szokásos főzés-sütés közben nem vesztenek értékükből, csupán a túlságosan hosszan tartó magas hőmérsékleten károsodnak. Egész tojás fogyasztásakor a sárgája enyhíti vagy kivédi a fehérje esetleges allergizáló hatását.
Jótékony hatásai
Tojás Világnapja
A Tojás Világnapját a Nemzetközi Tojás Szövetség (International Egg Commission, IEC) hozta létre 1996-ban. Célja elsősorban a tojás népszerűsítése, a tévhitek eloszlatása, a tojás renoméjának visszaállítása, valamint a táplálkozásban betöltött szerepének kiemelése. A Tojás Világnapját 1996 óta minden évben október második péntekjén ünneplik meg világszerte különféle rendezvényeken.
Az idei évben a Tojás világnapja alkalmából „Tévhitek helyett tájékozódj!” mottóval indított fenntarthatósági kampányt a magyarországi Tojásszövetség, melyben egy animációval mutatják be, hogy a tartásmód nincsen hatással a tojás minőségére és beltartalmi értékeire, ugyanakkor az EU-konform ketreces tartástechnológiának a legkisebb az ökolábnyoma és az üvegházhatása (https://www.facebook.com/watch/?v=2598332440478527).
Fogyasztási adatok
Magyarországon évente 2,3 milliárd tojás fogy, ami egy személyre vetítve 240 darabot tesz ki.
Majdnem 20 millió darab tojással többet fogyasztottak a magyarok 2019-ben az egy évvel korábbihoz képest, de 2020-ban is érezték a tojástermelők a koronavírus-járvány miatti megemelkedett keresletet.
Jelzés a tojáson
2004. május 1-jétől a tojásokat kötelező jelölni, kereskedelmi forgalomba csak olyan tojások kerülhetnek, melyeket a tojásrakást követő tíz napon belül minősítenek, osztályoznak, jelölnek és csomagolnak.
A tojáson lévő szám első karaktere a tyúk tartási módjára utal:
0: biotojás
1: szabadtartás
2: alternatív tartás
3: ketreces tartás
Nagyon fontos az utána következő betűjelzés, mely a származási országot jelenti. Magyarországon termelt tojás esetében ezt HU betűkkel jelzik. Az utána következő számsor a következők azonosítására szolgál: megye, állategészségügyi kerület sorszáma, az állattartó telep kétjegyű sorszáma, valamint az istállók száma.
Információ a dobozon
A csomagoláson fel kell tüntetni a termék minőségmegőrzésének idejét, a csomagolás helyét (a csomagoló üzem kódját), a minőségi osztályt, a tömegosztályt (S, M, L, XL stb.), valamint a baromfitartás módját. A minőségmegőrzési időt a tojásrakást követő legfeljebb 28 napban kell meghatározni.
Étkezési célra csak az ún. „A” minőségű, azaz friss tojás kerülhet a csomagolásba, boltokba eladásra. Az „A” minőségű tojást nem lehet lemosni vagy más módon tisztítani az osztályozás előtt vagy után, nem szabad tárolási vagy hűtési eljárásnak alávetni olyan létesítményben vagy üzemben, ahol a hőmérsékletet mesterségesen 5 °C alatt tartják.
Az „extra” jelölésű csomagok Az „extra”, illetve „extrafriss” szavak kiegészítő minőségi jelölésként használhatók az „A” osztályú tojást tartalmazó csomagokon a tojásrakást követő kilencedik napig. Amennyiben ezen jelölések valamelyikét használják, a tojásrakás időpontját és a kilenc napos időkorlátozást jól láthatóan és olvashatóan kell feltüntetni a csomagoláson.
Tojásfajták a tyúktojáson túl
Kereskedelmi forgalomban a tojás a tyúktojást jelenti. A többi tojást meg kell nevezni (pl. fürjtojás, kacsatojás, libatojás stb.)
Kacsa és libatojás
Magasabb a fehérje, kalcium, vas, kálium- zsír- és ásványianyag tartalma, mint a csirketojásnak. Íze gyakorlatilag hasonlít hozzá és körülbelül azonos méretű is, így sütésnél-főzésnél nyugodtan választhatjuk a kacsatojást is. A libatojás mérete körülbelül háromszor akkora, mint csirketojásé és a héja sokkal nehezebb. Gyakran baktériummal szennyezettek, ezért felhasználásukkor jó, ha alaposan megmossuk.
Fürjtojás
Az USA-ban fürjtojással ízesítik az ínyenc ételeket, míg Vietnamban a legolcsóbb tojásként árusítják az egyébként más országokban drága fürjtojást. Ez igen apró méretű, héja fehér alapon barna pettyes – ez a leggyakoribb -, de a színe és rajzolata mindig más. Egy tojás súlya kb. 10 gramm, energiatartalma 15 kcal. Minimális koleszterintartalma miatt nyugodtan fogyasztható nyersen is.
Pulykatojás
A pulykatojás jellegzetesen csúcsosabb formájú és nagyobb a tyúktojásnál. Ritkán kapható a kereskedelemben, hiszen, ha kikelnek a madarak, akkor sokkal jobb áron értékesíthetik őket. A tojások igen dekoratív, pettyes színűek (hasonlóak a fürjtojáshoz), ízük krémesebb, mint a tyúktojásé.
Fácántojás
A tojások kissebbek és kerekebbek, mint a tyúktojás. A fácántojásban nagyobb a sárgája/fehérje arány, mint a tyúktojásban, íze is karakteresebb.
Strucctojás
A mai állatok tojása közül a struccé a legnagyobb. Már a föníciaiak is ették, és jó okkal: egy strucctojás olyan nagy, hogy képes ellátni tíz embert. Nagyjából megfelel két tucat csirketojással. Súlya akár 5 kg is lehet, főzési ideje másfél óra.